4 reilunkokoista annosta

Tästä kulhosta on tullut meidän perheen suosikki. Jos haluat nopean arkiruuan niin kuori ja pilko kasvikset edellisenä päivänä valmiiksi. Musta riisi antaa jännittävän värin ja purutuntumaa mutta valkoisellakin riisillä tämä on kelpo ruoka.
EDIT: Kokeiltiin dumplingien dippaukseen tehtyä kastiketta buddha bowliin ja sehän nousi ihan uuteen ulottuvuuteen. Gochujang-kastike on nyt tyystin korvannut tahinikastikkeen mutta jätän senkin ohjeen tähän jos joku on siihen jo ihastunut. Gochujang on korealaista, soijapavuista ja chilistä käyttämällä valmistettua tahnaa jota saa aasiakauppojen lisäksi joistain marketeistakin.
Ainekset
- 1 keskikokoinen bataatti
- 2 paprikaa
- 200g ruusu- tai parsakaalia
- 2 avokadoa
- 1 kurkku
- 2 dl pekanpähkinöitä
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 tölkkiä kikherneitä
- 2 dl basmatiriisiä
- TAI
- 1 dl basmati- ja 1 dl mustaa riisiä
- 4 rkl öljyä
- 1 1/2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1/2 – 1 tl chilijauhetta
- 1/2 tl kurkumaa
Gochujang-kastike
- 3 rkl gochujang-tahnaa
- 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl vaahterasiirappia
TAI
Tahini-kastike
- 1/2 dl tahinia
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1/2 sitruuna
- vettä
Uunivihannekset
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori bataatti ja ruusukaalien uloimmat lehdet. Poista paprikasta siemenet. Puolita ruusukaalit tai pilko parsakaali haluamasi kokoisiksi paloiksi, lohko paprikat ja pilko bataatti sentin paksuisiksi puoliympyröiksi ja laita uunipellille.
- 1 keskikokoinen bataatti
- 2 paprikaa
- 200g ruusu- tai parsakaalia
Sekoita öljy, suola ja mustapippuri ja kaada uunipellille ja sekoittele kasviksiin. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat saaneet väriä. Itse tykkään kun ruusukaalit ovat hieman kärventyneitä 🙂
- 3 rkl öljyä
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
Riisi
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
- 2 dl basmatiriisiä
- TAI
- 1 dl basmati- ja 1 dl mustaa riisiä
Gochujang-kastike
Sekoita kastikkeen ainekset.
- 3 rkl gochujang-tahnaa
- 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl vaahterasiirappia
Tahinikastike
Sekoita kastikkeen ainekset. Tahinin voi myös tehdä itse seesaminsiemenistä ja öljystä.
- 1/2 dl tahinia
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1/2 sitruuna
- vettä
Maustetut kikherneet
Valuta kikherneet ja kuivaa paperiin.
- 2 tölkkiä kikherneitä
Hienonna tai murskaa valkosipuli ja jätä sivuun.
- 4 valkosipulinkynttä
Sekoita mausteet.
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1 – 2 tl chilijauhetta
- 1 tl kurkumaa
Lämmitä kikherneet ja mausteet kuivalla pannulla ja lisää sekaan valkosipuli ja öljy. Paista kunnes kikherneet ovat saaneet vähän väriä. Jätä pannulle odottelemaan.
- 2 rkl öljyä
Muut lisukkeet
Paahda pekanpähkinöitä kuivalla pannulla. Pähkinät kärähtävät helposti jolloin niistä tulee kitkeriä.
- 2 dl pekanpähkinöitä
Pilko kurkku pieniksi kuutioiksi ja siivuta tai kuutioi avokado.
- 1 kurkku
- 2 avokadoa
Annoksen kasaaminen
Lado syvän lautasen pohjalle riisiä ja asettele loput ainekset parhaaksi katsomallasi tavalla riisin päälle.