Niin hyvää että tekee mieli lisää.

Buddha bowl

4 reilunkokoista annosta

Tästä kulhosta on tullut meidän perheen suosikki. Jos haluat nopean arkiruuan niin kuori ja pilko kasvikset edellisenä päivänä valmiiksi. Musta riisi antaa jännittävän värin ja purutuntumaa mutta valkoisellakin riisillä tämä on kelpo ruoka.

EDIT: Kokeiltiin dumplingien dippaukseen tehtyä kastiketta buddha bowliin ja sehän nousi ihan uuteen ulottuvuuteen. Gochujang-kastike on nyt tyystin korvannut tahinikastikkeen mutta jätän senkin ohjeen tähän jos joku on siihen jo ihastunut. Gochujang on korealaista, soijapavuista ja chilistä käyttämällä valmistettua tahnaa jota saa aasiakauppojen lisäksi joistain marketeistakin.

Ainekset

  • 1 keskikokoinen bataatti
  • 2 paprikaa
  • 200g ruusu- tai parsakaalia
  • 2 avokadoa
  • 1 kurkku
  • 2 dl pekanpähkinöitä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 tölkkiä kikherneitä
  • 2 dl basmatiriisiä
  • TAI
  • 1 dl basmati- ja 1 dl mustaa riisiä
  • 4 rkl öljyä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1/2 – 1 tl chilijauhetta
  • 1/2 tl kurkumaa

Gochujang-kastike

  • 3 rkl gochujang-tahnaa
  • 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl vaahterasiirappia

TAI

Tahini-kastike

  • 1/2 dl tahinia
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1/2 sitruuna
  • vettä

Uunivihannekset

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori bataatti ja ruusukaalien uloimmat lehdet. Poista paprikasta siemenet. Puolita ruusukaalit tai pilko parsakaali haluamasi kokoisiksi paloiksi, lohko paprikat ja pilko bataatti sentin paksuisiksi puoliympyröiksi ja laita uunipellille.

  • 1 keskikokoinen bataatti
  • 2 paprikaa
  • 200g ruusu- tai parsakaalia

Sekoita öljy, suola ja mustapippuri ja kaada uunipellille ja sekoittele kasviksiin. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat saaneet väriä. Itse tykkään kun ruusukaalit ovat hieman kärventyneitä 🙂

  • 3 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Riisi

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

  • 2 dl basmatiriisiä
  • TAI
  • 1 dl basmati- ja 1 dl mustaa riisiä

Gochujang-kastike

Sekoita kastikkeen ainekset.

  • 3 rkl gochujang-tahnaa
  • 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl vaahterasiirappia

Tahinikastike

Sekoita kastikkeen ainekset. Tahinin voi myös tehdä itse seesaminsiemenistä ja öljystä.

  • 1/2 dl tahinia
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1/2 sitruuna
  • vettä

Maustetut kikherneet

Valuta kikherneet ja kuivaa paperiin.

  • 2 tölkkiä kikherneitä

Hienonna tai murskaa valkosipuli ja jätä sivuun.

  • 4 valkosipulinkynttä

Sekoita mausteet.

  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 – 2 tl chilijauhetta
  • 1 tl kurkumaa

Lämmitä kikherneet ja mausteet kuivalla pannulla ja lisää sekaan valkosipuli ja öljy. Paista kunnes kikherneet ovat saaneet vähän väriä. Jätä pannulle odottelemaan.

  • 2 rkl öljyä

Muut lisukkeet

Paahda pekanpähkinöitä kuivalla pannulla. Pähkinät kärähtävät helposti jolloin niistä tulee kitkeriä.

  • 2 dl pekanpähkinöitä

Pilko kurkku pieniksi kuutioiksi ja siivuta tai kuutioi avokado.

  • 1 kurkku
  • 2 avokadoa

Annoksen kasaaminen

Lado syvän lautasen pohjalle riisiä ja asettele loput ainekset parhaaksi katsomallasi tavalla riisin päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.