Annokset: 10 dosaa
Välineet
- Tehosekoitin tai sauvasekoitin
- Paistinpannu
- Paistinlasta
- Kauha
- Kulho
Ainekset
- 2,5 dl urad dal
- 5 dl idli-riisiä ehkä tavallinenkin käy
- 1 rkl sarviapilansiemen methi seed
- 1 tl suolaa
- öljyä paistamiseen
- (puolikas peruna öljyn levittämiseen)
Ohje
Liotus (6-12 tuntia)
- Mittaa kaikki muut ainekset paitsi suola kulhoon ja kaada päälle kylmää vettä niin että ainekset peittyvät reilusti. Anna liota 6-12 tuntia, mikä vaan sopii itsellesi parhaiten. Lisää vettä jos ainekset meinaavat jäädä kuiville turvotessaan.
Hapatus (n. 1 vuorokausi)
- Kaada kulhon sisältö tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja jauha taikina niin sileäksi että siinä ei tunnu rakeita. Lisää suola.
- Peitä kulho lautasella ja jätä lämpimään paikkaan.
- Taikina turpoaa ja sen pintaan alkaa muodostua kuplia noin vuorokauden kuluttua, ehkä jo aikaisemminkin jos se saa muhia lähes 30 asteen lämmössä. Tässä vaiheessa taikinan voi siirtää jääkaappiin jossa se säilyy muutaman päivän.
Paistaminen
- Paistaminen onnistuu parhaiten kun taikina on huoneenlämpöistä. Koostumuksen tulisi olla paksumpaa kuin lättytaikina. Jos se tuntuu kovin tönköltä niin lisää vettä ja sekoita huolellisesti.
- Parhaat dosat tulevat muurinpohjalettupannulla mutta mikä tahansa paistinpannu käy. Kuumenna pannu niin kuumaksi että pannulle heitetty vesipisara sihisee ja haihtuu nopeasti. Laita pannulle säästeliäästi öljyä. Intiassa öljy levitettiin pannun pintaan perunanpuolikkaalla ja sen olen havainnut oikein toimivaksi. Tällöin öljy leviää tasaisesti ja kerros pysyy ohuena.
- Taikinan kauhomisessa paras väline on pyöreäpohjainen kauha. Kaada kauhallinen taikinaa pannulle ja levitä sitä kauhanpohjalla spiraalimaisesti keskeltä alkaen. Mitä ohuempi dosa, sen parempi. Ripottele öljyä dosan reunoille sen paistuessa. Lättyä ei käännetä. Kun pohja alkaa näyttää ruskealta, lisää haluamasi täytteet ja nauti.