Intialaisen ruuan valmistaminen tuntuu helposti työläältä jos sen joutuu aloittamaan metsästämällä sopivia aineksia. Olen listannut tähän kaikki mausteet ja muut erikoisuudet joita itse käytän. Jos hankit ne jo etukäteen niin voit helposti valmistaa minkä tahansa tästä blogista löytyvän intialaisen ruuan.
Asaefoetida ks. hing
Currynlehdet antavat ruokiin upean, pähkinäisen vivahteen. Kuivatut currynlehdet ovat mauttomia mutta onneksi pakastettuja lehtiä löytyy ainakin Tampereella East Asia Mart -kaupasta Tullintorilta. Osa intialaisista poimii currynlehdet ruuasta, osa syö ne. Itse en pysty vastustamaan niiden makua joten popsin joskus myös sivuun jätetyt lehdet naapurin lautaselta.
Garam masala on hieman tulinen (garam = kuuma, tulinen) maustesekoitus jota käytetään useassa intialaisessa ruuassa.
Hing (asaefoetida) tuoksuu hieman keitetylle kananmunalle mutta tekee ruuasta herkullista. Se vahvistaa muiden mausteiden makua ja saa ruuan maistumaan aidosti intialaiselta. Hingiä käytetään toisinaan sipulin ja valkosipulin korvikkeena makua antamassa.
Jeera eli juustokumina. Tummanruskeita, pitkulaisia siemeniä.
Inkivääri. Hankin inkivääriä kerralla reilusti ja säilön pakastimeen. Helpoin ja intialaistenkin suosima ratkaisu on käyttää valmista inkivääritahnaa (ginger paste). Ostan sitä aina ison purkillisen ja pakastan ruokalusikallisia esim. jääpalamuotissa. Tuoreen inkiväärin kuorin ja pakastan sormenpään kokoisina paloina. Jäistä inkivääriä on helppo raastaa.
Kardemummaa on saatavilla kolmessa muodossa: kokonaisina palkoina, siemeninä ja jauheena. Palkojen suojasta kaivetut siemenet ovat kaikkein aromaattisimpia mutta valmiiksi jauhettukin on oikein hyvää. Jos käytät kokonaisia siemeniä niin jauha ne ennen käyttöä.
Korianteri – lehdet ja varret. Jos haluat ostaa tätäkin varastoon, voit leikata yrttiruukusta kokonaiset varret ja pakastaa sellaisenaan. Tuoretta korianteria löytyy marketeista yrttiosastolta.
Korianteri – siemenet. Voit hankkia joko kokonaisia siemeniä tai valmiiksi jauhettua korianteria.
Kurkumaa saa nykyään kokonaisena juurenakin mutta valmis jauhe on aivan passeli.
Kuuma paprika eli hot paprika on suhteellisen mietoa chilijauhetta jota Tampereella saa ainakin Family Marketista Kuninkaankadulta.
Linssit – punainen. Tämän blogin ohjeissa käytetyt linssit ovat kuivattuja ja niitä saa pienistä lähikaupoistakin.
Paneer-juusto. Apetinan valmistama paneer on juuri samanlaista kuin Intiassakin. Paneeria voi valmistaa itsekin tai korvata esim. tofulla.
Sarviapilanlehdet antavat ruokaan täyteläistä makua.
Sinapinsiemen. Mustia pieniä palleroita.
Vihreä chili intialaisessa keittiössä on aivan eri asia kuin marketeista löytyvät pitkät vihreät chilit. Oikeanlaiset chilit ovat melko pieniä ja niitä löytyy etnokauppojen jääkaapeista. Chilit voi pakastaa kokonaisina.


